Home

De monumentale keuze: knipvoeg of snijvoeg

Uw gevel bestaat voor 20-30% uit voegwerk en bepaald dus in belangrijke mate hoe uw gevel eruit ziet en hoe goed deze uw pand beschermt tegen weersinvloeden. Zeker als de gevel slecht onderhouden is of achterstallig onderhoud heeft dan kan dit leiden tot doorslaan van muren, schimmel en de hiermee gepaard gaande lekkages en andere ongemakken. Er zijn vele soorten voegen, maar dé klassieke voeg is een knipvoeg of snijvoeg. Een knip- of snijvoeg onderscheid zich van andere voegtypen doordat deze voeg óp de gevel ligt en aan boven- en onderzijde is afgeknipt of afgesneden. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden die hun vak tot in de haarvaten beheersen. KERN gevelrenovatie beheerst zowel knip- als snijvoegen als specialist op het hoogste niveau, naast gewonere voegtypen als ‘platvolle voeg’, ‘verdiepte voeg’ en ‘schaduwvoeg’.

Historisch voegen, specialistisch werk

Belangrijk bij het voegen zijn onder meer de juiste kleursamenstelling, een consistente kleur en een uiterst gelijkmatige vulling. Ook de mortelsamenstelling is van essentieel belang, zeker bij renovatie van oude gevels. Naast de wijze van aanbrengen bepaalt dit de duurzaamheid van de voeg. Alleen met de juiste apparatuur en uiterst ervaren specialisten krijgt u de optimale voegen die zo bepalend zijn voor de uitstraling van uw woning. Het renoveren of restaureren van 18de-eeuwse snij- of knipvoegen vraagt vakmanschap. Omdat niet alleen regel- en wetgeving nageleefd dient te worden maar men er ook voor moet zorgen dat de hardheid of taaiheid van een voeg in evenwicht is met de hardheid of taaiheid van de steen, om te voorkomen dat er nadien alsnog schades zullen ontstaan. Denk hierbij aan afschilfering van de steen. Waar nu in de nieuwbouw veel cement wordt toegepast, werd er vroeger veel met kalk gewerkt. Zo zal de historische compleetheid behouden blijven en de duurzaamheid verlengd worden. Daarom zullen ook in het verleden ontstane kleine schades altijd bekeken moeten worden om grote gevolgen en sterkere veroudering, met als gevolg degradatie van historische waarden, tegen te gaan.

Knipvoegen of Snijvoegen?

Een knipvoeg lijkt op een snijvoeg, maar bij de knipvoeg ligt de voeg buiten het metselwerk, terwijl de snijvoeg gelijk ligt met het metselwerk. De keuze wordt bepaald door de monumentaliteit en uw smaak. De snij- of knipvoeg komt meestal voor op oude en monumentale (grachten-)panden. Ook in de nieuwbouw is de knipvoeg nog steeds een populaire voegsoort.

Alvorens er gevoegd kan worden, bij bestaande bouwwerken, dienen eerst de oude voegen verwijderd te worden, dit wordt gedaan d.m.v. inslijpen met widia schijf, of uithakken.

button-prijsopgave