Home

Gevelreiniging

Het reinigen van een gevel is specialistenwerk waarbij er met een aantal punten rekening gehouden moet worden. De staat van de gevelstenen, met welke druk er gereinigd moet worden en hoe zwaar de gevel vervuild is. In sommige gevallen zijn de voegen nog goed en dan moet er behoudend gewerkt worden om de voegen niet tijdens het reinigen te beschadigen. Het kan dus voorkomen dat een gevel niet zo mooi word als dat men met chemicaliën of met soft stralen de gevel reinigt. Chemisch reinigen is verboden omdat het ernstige schade aan het milieu zal toe brengen. Er zijn wel milieuvriendelijke producten verkrijgbaar, maar tot dus ver is gebleken dat deze lange na niet het gewenste resultaat geven. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar softstralen.

Softstralen

Softstralen is een vorm van gevelreiniging waarbij onder lage druk, met een combinatie water en Olivinezand, gewerkt wordt. Dit is een manier van gevelreiniging die alleen door zeer ervaren vaklieden uitgevoerd kan worden. Het risico op gevelschade is zeer hoog als dit niet op de juiste wijze toegepast word. Met softstralen beschadigt men eigenlijk alle behandelde gevelstenen omdat je de toplaag van de gevelsteen in feite verwijderd. In het verleden heb ik al heel wat gevels moeten nabehandelen omdat deze, door een ander bedrijf, verkeerd en onzorgvuldig waren gestraald. Ook de nazorg (impregneren) was niet of onvoldoende uitgevoerd wat tot de volgende problemen lijdt; De gevel word sneller vuil en vuil kan dieper in de stenen trekken, vochtdoorslag en in een aantal gevallen was zelfs de structuur van de gevelstenen geheel weggestraald. Of te wel, de gevel is dan onherstelbaar beschadigd. Het enige wat er nog aan gedaan kan worden is de gevel opnieuw reinigen onder lichte druk en zwaar impregneren. Softstralen passen we dus alleen toe als het echt niet anders kan.

Impregneren

Om een gevel te beschermen tegen vuil en vocht word de gevel geïmpregneerd. Dit gebeurt meestal na het renoveren van de gevel. Ook pas ik dit toe na het reinigen van een gevel en zeker als de gevel gereinigd is door middel van softstralen. Impregneermiddel word over de gevel uitgevloeid tot de stenen verzadigd zijn. Impregneren zorgt er tevens voor dat de gevel blijft ademen. Vocht dat in de steen zit kan er wel uit maar de regen trekt niet in de steen, ook wel dampdoorlatend genoemd. Een droge gevel draagt ook bij aan lagere stookkosten wat weer bijdraagt aan een beter milieu en een besparing.

Gevelversterking

Scheuren in het metselwerk komen het meeste voor in woningen die rond of voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd of op zachte ondergrond staan. Deurposten en raamkozijnen zijn de meest voorkomende plaatsen waar scheuren zichtbaar worden. In het verleden loste men dit op door de kapotte stenen uit te hakken en er weer een nieuwe in te metselen. Maar na een paar jaar scheurden deze stenen ook weer. Daar is een oplossing voor op de markt gebracht. Kapotte stenen worden uitgehakt en over een lengte van 1 meter wordt de voeg uitgehakt/-geslepen. Vervolgens worden RVS wokkelpennen in de gevel geplaatst welke met een speciale lijmmortel op hun plaats