Home

Glas-in-lood ramen brengen historie tot leven

Veel oude en monumentale woningen zijn voorzien van glas-in-lood ramen. Zeker bovenlichten boven de voordeur werden tot de tweede wereldoorlog vaak voorzien van een glas-in-lood raam, wat de woning een voorname uitstraling geeft. De glas-in-lood techniek is nog echt een ambachtelijke werkwijze met een rijk verleden, om die onder de knie te krijgen is een goede opleiding van een meester nodig en veel ervaring met het ontwerpen, bouwen en restaureren van glas-in-lood ramen.

Herkomst van glas-in-lood

De Romeinen introduceerden vensterglas vanaf de eerste eeuw na Christus. Het gebruik van glas voor vensters bleef echter beperkt tot luxe gebouwen vanwege de kostbaarheid. De techniek van glas-in-lood is in de 10-11e eeuw ontwikkeld als oplossing om met kleine stukjes vensterglas en H-profiel loodstrips grote ramen te maken. Door met verschillende kleuren glas te werken konden rijk gedecoreerde ramen gemaakt worden. Tegen het einde van de Middeleeuwen wordt een methode ontwikkeld om grotere oppervlakten vlakglas te maken. In plaats van een bol te blazen, is men dan in staat een cilinder te blazen en deze zo door te snijden dat deze vlak uitgerold kan worden op een tafel. Er is nog steeds glas verkrijgbaar dat op deze wijze gemaakt is het zogenaamde ‘Kathedraalglas’, soms wel ‘figuurglas’ genoemd omdat er structuur aan één zijde van het glas zit afkomstig van de tafel. In de 19e eeuw wordt in Frankrijk het eerste fabrieksmatig geproduceerde vensterglas geïntroduceerd. Het gaat om getrokken glas volgens het Fourcoult-systeem. Ook dit glas is nog steeds in gebruik, voornamelijk voor glas-in-lood vensters, nu bekend onder de namen ‘Artista’ en ‘Imera’ glas. Sinds de introductie van floatglas in 1965, is er natuurlijk ook goedkoper gekleurd glas beschikbaar, maar voor een glas-in-lood raam met authentieke uitstraling óf renovatie van een oud venster is gebruik van deze oude glassoorten een must.

NU OOK Plexiglas-in-Lood

Creatief vakman voor glas-in-lood vensters

Voor herstel van glas-in-lood vensters of het combineren van oude glas-in-lood vensters met dubbel glas gaat u niet naar een gewone glashandel of glaszetter. Deze bedrijven missen de ambachtelijke kwaliteiten en creativiteit om uw oude venster in oude luister terug te brengen. Voor een nieuw glas-in-lood raam is ook nog eens de nodige creativiteit naast de product- en techniekkennis nodig. Bij KERN-gevelrenovatie hebben we juist deze glas-in-lood kwaliteiten in huis gehaald om de kwaliteit van  glas-in-lood vensters hoog te kunnen houden. Ik werk dan ook alleen met de beste glassoorten en loodprofielen (J&B Lood). Voor het vervangen van kapot glas tijdens de restauratie van een glas-in-lood raam maken we gebruik van het originele glas welke speciaal ingekocht wordt. Dit is over algemeen duur glas. Dan wel omdat het glas zeldzaam is of omdat de productie van het glas erg duur is. Maar doordat ik zo werk krijgt u een glas-in-lood raam dat in ere hersteld is en er weer als authentiek nieuw uitziet. Helaas zijn er ook bedrijfjes onder ons die denken het met imitatieglas op te kunnen lossen wat veel goedkoper is. Goedkoper dan bij ons maar, heeft u dan wel de kwaliteit waar u om gevraagd hebt? Het is eens te meer gebleken dat goedkoop in dit soort gevallen duurkoop blijkt te zijn.

KLIK voor meer informatie over Glas-in-Lood dubbelglas en bedrijfslogo in Glas-in-Lood

button-prijsopgave